…..ΓΙΑ ΣΑΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ……

 

Το Βγέθι είναι μια παραθαλάσσια περιοχή που απέχει μόλις 43 χιλ από την Αττική .

Για όσους δεν  γνωρίζουν που βρίσκεται , συνορεύει  με τις πιο γνωστές  περιοχές  όπως το Δασκαλειο ,την Κακία θάλασσα  και το Βρωμοπούσι.

bgethi - kerateas - 2

Για να το βρείτε θα πάτε από λεωφόρο Λαυρίου θα περάσετε περιφερειακά από την Κερατέα και στη συνεχεία θα περάσετε και την μεγάλη διασταύρωση που πάει για Δασκαλειό. Στα 10 περίπου χιλ από την διασταύρωση  θα δείτε στα δεξιά σας μια ταμπέλα που λέει προς Βγεθι. Θα κάνετε δεξιά και ο δρόμος θα σας περάσει κάτω από ένα γεφυράκι και στη συνέχεια θα σας βγάλει στην παράλια του Βγεθίου .

Είναι ένας κόλπος που αποτελείτε από μια αρκετά μεγάλη παράλια (χωράει τουλάχιστον 40 καλάμια) και δεξιά και αριστερά έχει στρωτά βράχια που μπορείς να ψαρέψεις σε πολλά σημεία  και να ασκήσεις πολλές τεχνικές ψαρέματος.

Για την συνεχεία θα σας αναφέρω δύο πολύ καλές τοποθεσίες για  ψάρεμα από παραλία και από βράχια .

  Στην παραλία επιβάλετε  να ψαρέψετε με surfcasting γιατί οι βολές  πρέπει να έχουν εμβέλεια 100 μέτρων και πάνω .Τα πιο επιτυχημένα ψαρέματα που έχουμε κάνει σε αυτό το μέρος έχουν γίνει σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτή με δύσκολες καιρικές συνθήκες  δηλ. με κόντρα βοριά  5αρι-6αρι,για αυτό το λόγο τα ψαρευτικά μας εργαλεία πρέπει να είναι καλής ποιότητας ,πολύ ανθεκτικά, για να μπορέσουνε να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες .Τα καλάμια μας πρέπει να είναι από 4 μέτρα και πάνω με axion τουλάχιστον 150 γραμμάρια . Οι βάσεις στηρίξεις καλαμιών πρέπει να είναι ειδικές για surfcasting , ψηλές και ενισχυμένες  για να κρατάνε τα καλάμια μας σταθερά στον δυνατό αέρα . Τα βαρίδια πρέπει να είναι από 100 γραμμάρια με ειδικές προεξοχές για να αγκυλώνουν στο βυθό και να μην το παίρνει το ρεύμα (υπάρχουν στο εμπόριο).Οι αρματωσιές μας να είναι μονάγκιστρες με 30αρι ενισχυμένο παράμαλο δεμένο σε νουλάτο ή νούμερο 1 αγκίστρι.

Από ψάρια κρατάει σαργούς , καμπανάδες και αρκετές φορές έχουμε βγάλει και μεγάλες τσιπούρες .bgethi - kerateas - 3

Ο βυθός αποτελείτε από άμμο με φυκιάδες και σε αρκετά σημεία ειδικά στην αριστερή μεριά της παραλίας έχει βραχάκια με αρκετά ντέματα..

Από δολώματα ψαρεύει πολύ καλά ο Φαραώ το μονοδόλι και το αμερικανικό.

Οι καλύτερες ώρες για ψάρεμα είναι οι απογευματινές μέχρι και το ξημέρωμα.

Ο πιο κατάλληλος καιρός είναι ο δυνατός βοριάς και με πιο ήρεμους καιρούς έχουμε βγάλει ψάρια αλλά είναι πολύ λιγότερο ικανοποιητικές ψαριές απ’ότι με δυνατό βορειά.

Για ψάρεμα από βράχια θα προτείνω την μύτη από την δεξιά μεριά του κόλπου.

Το μέρος είναι βατό και το ψάρεμα σε αυτό το σημείο είναι πιο καλό από την παράλια ,δηλαδή έχουμε κάνει καλύτερες ψαριές με μεγαλύτερους σαργούς αλλά όχι πιο πολλά ψαριά . 

Έχει σαφώς σκαλώματα αλλά πλέον είναι γνωστό ότι όπου και ντέματα έχει σαργούς  και μάλιστα αρκετά μεγάλους .

Οι αρματωσιές πρέπει να είναι απαραιτήτως μονάγκιστρες με δυνατά αγκίστρια και πετονιές .Η χρήση του νήματος ή της πλαστικοποιημένης ατσαλίνας στα παράμαλα για μεγάλους σαργούς έχει κριθεί με επιτυχία.

Το Φαραώ είναι το καλύτερο δόλωμα για το συγκεκριμένο σημείο και ο βορειάς ο πιο κατάλληλος καιρός.

Το μέρος είναι καλό να το ψαρέψουμε και με απίκο γιατί  τα νερά είναι αρκετά βαθιά.Όταν έχει καιρό που το κύμα σπάει στο βράχο,δημιουργώντας  αφρουδιές ,κάνουν την εμφάνιση τους και μελανούρια. 

Δεν θα ήταν άσχημα να έχετε μαζί σας και ένα καλαμάκι spinning ,γιατί αρκετές φορές έχουμε δεί να κάνουν βόλτες στον αφρό λαβράκια και λίτσες .

bgethi - kerateas - 4