ΔΗΜΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ:ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Αυτόν το μήνα θα αναφερθώ σε ένα πάρα πολύ καλό ψαρότοπο ,φημισμένο για την ποικιλία και τα μεγέθη των ψαριών που κρατάει και θα σας αφηγηθώ την πιο πρόσφατη ψαρευτική εξόρμηση που κατέληξε σε ένα επιτυχές ψάρεμα .

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ - 7

ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Πως θα πάτε: Η Καλλονή βρίσκεται 19χιλ ΝΔ από τα Μέθανα και 160χιλ περίπου από την Αττική από τον καινούριο δρόμο. Θα κάνετε περίπου 2 ώρες για να φτάσετε οδικώς και δύο ώρες και ένα τέταρτο με το πλοίο από Πειραιά για Μέθανα .

Χρήσιμα τηλ:Δήμος Τροιζήνας: 22980-42211 Λιμεναρχείο Μεθάνων :22980-92279

Που θα μείνετε: στα Μέθανα έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία

τηλ:22980-92227 , 22920-92253

Που θα φάτε: στον κεντρικό δρόμο της καλλονής για Μέθανα έχει ταβέρνες , και στην παραλία ψαροταβέρνες.

ΨΑΡΟΤΟΠΟΣ : ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ : CASTINGLONG CASTING

ΔΟΛΩΜΑΤΑ : ΦΑΡΑΩ , ΜΟΝΟΔΟΛΙΑ , ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ , ΜΑΝΕΣ

ΩΡΕΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ : ΟΛΟ ΤΟ 24ωρο
ΒΥΘΟΣ : ΑΜΜΟΦΥΚΙΑΔΕΣ

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ: ΒΟΡΕΙΑΣ – Β.Α.- Β.Δ .

ΨΑΡΙΑ : ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ –ΜΟΥΡΜΟΥΡΕΣ –ΣΑΡΓΟΥΣ.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ - 6

Έπειτα από δυο αποτυχημένα ψαρέματα στην νότια Εύβοια αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας από μεριά Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα στην παραλία της Καλλονής.Έτσι λοιπόν κανόνισα νυχτερινό ψάρεμα με τον φίλο μου το Θανάση μιας και οι πληροφορίες ότι έχουν πέσει καλά ψαράκια είχαν διασταυρωθεί .

18/8/12 ημέρα Σαββάτο ,ξεκινήσαμε οδικώς από Αθήνα, περάσαμε έξω από την Κόρινθο , πήραμε τον δρόμο της Επιδαύρου , περάσαμε την αρχαία Επίδαυρο και συνεχίσαμε ευθεία από τον καινούριο δρόμο για Μέθανα. Μετά από μισή ώρα φτάσαμε στην Καλλονή και κάναμε δεξιά για την παραλία .Κάτσαμε στην αρχή της και αρχίσαμε να στήνουμε τα καλάμια μας λίγο πριν αρχίσει να νυχτώνει .Ο καιρός ήταν ιδανικός φυσούσε από βόρειες κατευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Ο βυθός αποτελείτε από άμμο με αρκετές φυκιάδες και δεν είναι ιδιαίτερα βαθιά τα νερά.

Για το συγκεκριμένο ψάρεμα είχα ετοιμάσει τρία καλάμια με διπλάγκιστρες αρματωσιές και αλλά τρία με μονάγκιστρα. Στα διπλάρια έβαλα νούμερο 3 κόκκινο αγκίστρι για να δολώσω αμερικάνο και μάνες. Στα μονάγκιστρα έβαλα νούμερο 1 αγκίστρι δεμένα σε 28 αόρατη πετονιά για να δολώσω μονοδόλια και φαραώ.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ - 4

Η ώρα είχε πάει 21:30 με τα εργαλεία μας σε στάση αναμονής περιμένοντας τους βραδινούς επισκέπτες.

To πρώτο ψάρι της βραδιάς δεν άργησε να πιαστεί, χτυπάει το κουδουνάκι από ένα καλάμι με τα διπλάγκιστρα και τραβάω έξω μια μουρμούριτσα στα 350 γραμμάρια που προτίμησε να φάει στη μάνα παρά στο αμερικάνικο.

Δεν προλαβαίνω να ανοίξω το ψυγειάκι να βάλω μέσα την μουρμουρίτσα και έρχεται ο Θανάσης με ένα σαργουδάκο πιασμένο σε μονάγκιστρο με φαραώ.

Καλή αρχή και ελπίζαμε να συνεχίσει έτσι όλη η βραδιά. Εκείνη την στιγμή ήρθε μια βάρκα με τρείς ντόπιους ψαράδες και αρχίσανε να δολώνουν ένα 150αρι ψιλό παραγάδι με καραβιδάκι και μάνες. Πιάσαμε την κουβέντα και μας είπανε ότι η περιοχή κρατάει μουρμούρες ,σαργούς ,λυθρίνια και μεγάλες τσιπούρες ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Δεν πρόλαβε να το πει ο άνθρωπος και βλέπω ένα καλάμι μου να έχει λυγίσει αρκετά (ψάρευα με κλειστά φρένα). Πιάνω το καλάμι και αρχίζω να μαζεύω , χωρίς μεγάλη δυσκολία έβγαλα ένα σαργό κοντά στο μισό κιλό που έφαγε σε μονάγκιστρο με μονοδόλι.

Η ώρα είχε πάει 23:30 και είχαμε βγάλει άλλους δυο 300άρηδες καμπανάδες και μια μουρμούριτσα ακόμα. Στις 1:30 γυρίσανε τα παιδιά που είχανε ρίξει το παραγάδι και είχαν βγάλει 7 τσιπούρες μεριδιάρικες 5 σαργοκαμπανάδες αρκετά καλούς , 4 μικρά λυθρινάκια και αρκετούς σπάρους . Δεν ήταν και άσκημα για 150αρι παραγάδι .

To ευχάριστο για εμάς ήταν πως όλο το βράδυ πέρναμε δυνατά τραβήγματα και βγάλαμε αρκετούς σαργούς αλλά όχι παρά πολύ μεγάλους.

Η ώρα είχε πάει 5:30 και περιμέναμε να μπουν στο χορό και οι τσιπούρες γιατί το μέρος φημίζεται για αυτές και μάλιστα είναι σε μεγάλα μεγέθη .

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ - 3

Το καλό το σκηνικό έγινε στις 7:30 , χτυπάει μια απότομη το κουδουνάκι και βλέπω το καλάμι να κατεβαίνει με δυνάμη . Σηκώνετε πάλι επάνω και ακαριαία το ξαναγονατίζει, τρέχω παίρνω το καλάμι στα χέρια, καρφώνω και αυτό ήταν ! Το ψάρι ήταν απάνω και τραβούσε σαν μουλάρι. Από την ταραχή μου φώναζα στο Θανάση: βάλε κράνος , εξάρτηση , μπαλάσκες , φέρε απόχες , γάντζους , ψαροντούφεκα ,ετοιμάσου φέρνω τσιπούρα κτήνος .Ερχότανε με μεγάλη δυσκολία αλλά δεν χρειάσθηκε να του δώσω και πολλά φρένα ,το έφερα κοντά και με ζωγραφισμένη την αγωνιά στα πρόσωπα μας περιμέναμε να δούμε το τέρας .Έλα όμως που αντί για μια μεγάλη γυαλάδα μέσα στο νερό εμφανίστηκαν δυο και κουφαθήκαμε , τραβάω με προσεκτική κίνηση την διπλάγκιστρι αρματωσιά έξω , και είχαν πιαστεί μια μουρμούρα 500 γρ στο φαραώ  και ένας καμπάνας μέτριος στο μονοδόλι!

Ναι μεν χάρηκα που βγήκαν δύο καλά ψαράκια μαζί αλλά λόγω της αντίστασης που έκαναν επειδή τράβαγαν το ένα αντίθετα από το άλλο , περίμενα να βγάλω τσιπούρα και μάλιστα πολύ μεγάλη! Αλλά όπως έλεγε και ο αείμνηστος Χατζηχρήστος μην είμαστε και πλεονέκτες .

Μπορεί να μην έβγαλα τσιπούρα τέρας αλλά μου έκατσε μια μισόκιλη στις 8:30 που πιάστηκε με μονάγκιστρο στο μονοδόλι .

Το τελευταίο ψάρι που πιάσαμε ήταν μια μουρμούρα πάνω από μισό κιλό που έφαγε και αυτή στο φαραώ (κουλό) και βγήκε στις 9:00. Ο λόγος που αρχίσαμε να τα μαζεύουμε εν ταχείς για να την κάνουμε με ελαφρά ήταν απίστευτος .

Λόγω της ψαρίλας που μύριζαν τα χέρια μας , τα αίματα και τα ζουμιά από τα δολώματα στα ρούχα μας είχε μαζευτεί ένα σμήνος με σφήκες και δεν έλεγαν να φύγουνε εάν δεν μας τσιμπούσαν. Όταν άκουσα ένα ουρλιαχτό από τον Θανάση αυτομάτως κατάλαβα ότι το ψάρεμα μας είχε τελειώσει και ότι θα τρέχαμε να βρούμε το πλησιέστερο φαρμακείο για αμμωνία .

Παρόλα αυτά η βραδιά ήταν υπέροχη , δεν ξενερώσαμε ούτε μια στιγμή γιατί πέρναμε ψάρια και καλές τσιμπιές συνέχεια .Οπότε το ψάρεμα μας κρίθηκε με επιτυχία αφού βγάλαμε συνολικά 6 σαργούς 7 καμπανάδες 3 μουρμούρες και μια τσιπούρα .

Το μέρος όπως λένε οι ντόπιοι έχει και μεγάλες τσιπούρες αλλά τρώνε μέρα μεσημέρι.

Εμείς δεν σταθήκαμε τυχεροί γιατί φύγαμε πρόωρα αλλά ελπίζω εσείς να είστε πιο τυχεροί και να βγάλετε πραγματικά αυτό που διεκδικείται και αυτό που σας αξίζει .

Ελπίζω να βοήθησα για το που θα πάτε στην επόμενη εξόρμηση σας και σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ότι καλύτερο!

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ - 2