Σίγουρη επιτυχία με σφραγίδα u.s.a
Το αμερικάνικο είναι ένα δόλωμα που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει μια ραγδαία άνοδο στην προτίμηση των ψαράδων και αυτό οφείλετε στις πολλές επιτυχημένες ψαρεύτικες εξορμήσεις ακόμα και στις πιο άσχημες και δύσκολες συνθήκες. Έχει τύχη πολλές φορές εκεί που τα καλάμια μας μένουν ακούνητα για πολλές ώρες δολωμένα με όλα τα είδη των δολωμάτων ,το μοναδικό δόλωμα που κάνει την διαφορά και μας χαρίζει αξιόλογα θηράματα είναι το αμερικανικό και μόνο!
Από τα πολλά πλεονεκτήματα που θα τα αναφέρω αναλυτικά στην συνέχεια έχει μόνο ένα σημαντικό μειονέκτημα που είναι το κόστος για να τα προμηθευτείς.
Κατατάσσεται στα ακριβότερα δολώματα, αν όχι το ακριβότερο φτάνοντας το 1 εύρω περίπου έκαστος .
Κατάλληλες τεχνικές και αρματωσιές-ψάρια που το προτιμούν
Και αυτό είναι ένα δόλωμα που μπορούμε να το ψαρέψουμε με πολλές τεχνικές παραλλαγές του casting (surf , long , light , beach ledgering) σε μονάγκιστρες ή διπλάγκιστρες εξειδικευμένες ή και απλές αρματωσιές. Είναι αρκετά σκληρό πάνω στο αγκίστρι με αποτέλεσμα να μην φεύγει πάνω από αυτό σε μια τεχνική ή δυνατή ρίψη για να πετύχουμε το μέγιστο σε μια βολή.
Με το αμερικάνικο έχουν βγεί πάρα πολλά θηράματα σε ποικιλία και σε ποσότητα που πολλά από αυτά μας άφησαν άφωνους .Οι μουρμούρες το τρώνε σαν λαίμαργα πιράνχας ,οι τσιπούρες επίσης ,οι σαργοί, τα λαβράκια ,τα λυθρίνια, τα μπαρμπούνια, οι σπάροι δεν του αντιστέκονται με καμία δύναμη.Έχουμε βγάλει και απίστευτα θηράματα όπως κυνηγό, μελανούρι , πεσκανδρίτσα ,σκαθάρι ,μέχρι και γοφάρι στα 2 μέτρα βάθος.
Είδος βυθού-κατάλληλες εποχές – ώρες –καιρικές συνθήκες
Έχουμε ψαρέψει σε πολλούς ψαρότοπους με το αμερικάνικο από βράχια, από λιμάνια, αλλά τα πιο αποδοτικά ψαρέματα έχουν γίνει σε παράλιες αφού τα πιο πολλά θηράματα που αναζητούμε ζούνε και τρέφονται σε αυτή. Είτε σε βυθό με καθαρή αμμουδιά ,είτε σε μικτό βυθό που αποτελείτε από φύκια τραγάνα, ή και βράχια ,ψαρεύει εξίσου καλά. Μπορούμε να ψαρέψουμε σε όλες τις εποχές του χρόνου γιατί απευθύνετε σε πολλά είδη ψαριών αλλά τα πιο καλά ψαρέματα γίνονται συνήθως τους χειμωνιάτικους μήνες και την άνοιξη.
Η αποτελεσματικότητα αυτού του δολώματος είναι συνήθως τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες χωρίς να αποκλείουμε το ημερήσιο ψάρεμα αφού ψαρεύει πολύ καλά και την τσιπούρα. Οι καιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν τόσο την αποδοτικότητα του αμερικανικού , έχουν γίνει επιτυχημένα ψαρέματα με βροχή ,κρύο ,ζεστή, με πολλά μποφόρ , με λάδι θάλασσα και με όλες τις κατευθύνσεις των ανεμών εκτός αν εξαιρέσουμε λίγο τον δυτικό και τον νοτιοδυτικό.
Συντήρηση-διατήρηση
Είναι δόλωμα με αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής και με εύκολο τρόπο συντήρησης .Αν το βάλετε στο ψυγείο μπορεί να μείνει ζωντανό από 7 μέχρι και 15 μέρες. Για να το μεταφέρετε μπορείτε να το βάλετε σε φορητό ψυγείακι με μια παγοκύστη . Η θερμοκρασία που πρέπει να έχουμε για να διατηρηθεί ζωντανό για το μέγιστο είναι από 6 μέχρι 13 βαθμούς Κέλσιου. Σε περίπτωση που μας ψοφήσει δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα ούτε να το παστώσουμε γιατί λιώνει, δεν σκληραίνει με το αλάτι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το χρησιμοποιήσουμε στην μαλάγρα ανακατεύοντας το με αλλά συστατικά .
Τρόπος δολωσης
Για το πώς θα δολώσουμε σωστά ένα σκουλήκι αμερικάνικο οι απόψεις διίστανται.
Πολλοί το δολώνουν ολόκληρο σε μακρυκότσανο αγκίστρι (aberdeen) , άλλοι το κόβουνε στα δύο και το δολώνουν σε μονάγκιστρα ή διπλάγκιστρα, και άλλοι το κόβουν μικρά κομμάτια και το χρησιμοποιούν σε μικρά αγκίστρια.
Όλοι αυτοί οι τρόποι δόλωσης είναι σωστοί αλλά για τον πιο θα επιλέξουμε εξαρτάται από την τεχνική που θα ψαρέψουμε. Αν το σκουλήκι είναι μέχρι 7 πόντους (μέγεθος καλό) είναι να δολωθεί ολόκληρο στο αγκίστρι ούτως ώστε όταν πάει ένα ψάρι να το δαγκώσει θα αρχίσει να χάνει αίμα και έτσι δελεάζεται περισσότερο για να το καταπιεί. Αν το σκουλήκι είναι πολύ μεγάλο και το δολώσουμε ολόκληρο δίνουμε στο ψάρι πιθανότητες να δαγκώσει στην μέση ή στην αντίθετη μεριά από αυτή που είναι η εγκίδα του αγκιστριού με αποτέλεσμα το θήραμα να καταλάβει.