Όλο και πιο έντονα ακούω αντιπαραθέσεις μεταξύ εγγλεζαδων και καστεραδων για το ποίος κάνει τα καλύτερα και αποδοτικότερα ψαρέματα . οι μεν εγγλεζαδες υποστηρίζουν ότι η τεχνική αυτή αποδίδει πολύ καλύτερα από το casting γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να κανείς μια εξόρμηση και να γυρίσεις χωρίς λέπι, επίσης η ποικιλία και οι ποσότητα των ψαριών που δύναται να πιάσεις με το εγγλέζικο ,στο casting δεν θα τα πιάσεις ούτε σε 10 ψαρέματα και ότι με ένα ψάρι της τάξεις των 400 γραμμάριων σου προσφέρει δυνατή συγκίνηση ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη ξέροντας ότι σε χωρίζει από το θήραμα ένα 12αρι μπορεί και πιο ψιλό παράμαλο. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο δεν έχουν άδικο γιατί τα τελευταία ψαρέματα που έκανα παρέα με εγγλεζαδες σε πολύ καλούς ψαρότοπους είχα σαν αποτέλεσμα να πάρω το ρόλο του κομπάρσου και να κάνω το παιδί με την απόχη Κάθε 10 λεπτά άκουγα (Γιώργο την απόχη , τρέχα Γιώργο , Γιώργο βοήθα)και πολλά αλλά τέτοια .
Είναι σίγουρο ότι η τεχνική αυτή αποδίδει και έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως τα πολύ λεπτά εργαλεία που χρησιμοποιείς και στην εποχή που διανύουμε τα ψαριά είναι πολύ καχύποπτα όποτε αυτό βοηθάει, το μαλάγρωμα είναι ένα μεγάλο ατού αφού μπορείς να μαζέψεις ότι ψάρι υπάρχει στην περιοχή που ψαρεύεις ακριβώς κάτω από το φελλό σου ,το μπικατινι που είναι ένα δόλωμα που το τρώνε όλα τα ψαριά η σχεδόν όλα αν θέλετε ,είναι ξεκούραστη τεχνική γιατί έχεις να ασχοληθείς με ένα καλάμι και τον περισσότερο χρόνο κάθεσαι στην καρεκλά σου γιατί σχεδόν τα κανείς όλα καθιστός(όταν ψαρεύεις σε μόλο) και όταν είναι να στήσεις τα εργαλεία σου για να ψαρέψεις η να τα ξεστήσεις για να φύγεις θες το πολύ ένα 10 λεπτό και όχι μια ώρα που θες στο casting .Θυμάμαι που είχα πάει στην Ιτέα για ψάρεμα με δυο εγγλεζαδες και όταν είπαμε να φύγουμε αυτοί είχαν μαζέψει όλα τα εργαλεία τους (σιγά τα πολλά δηλαδή) είχαν πάει να φέρουν καφέ και να βάλουν βενζίνη και εγώ μόλις έκλεινα το πέμπτο καλάμι που είχα ρίξει.
Έχει και άλλα πολλά πλεονεκτήματα που υποστηρίζουν οι εγγλεζαδες αλλά υπάρχει και η αντίθετη άποψη….
Από την άλλη μεριά οι καστεραδες υποστηρίζουν ότι το εγγλέζικο είναι μια τεχνική που καθαρίζει έναν ψαρότοπο από το αλιανωμα για να πάνε με την σειρά τους να ψαρέψουν τα μεγάλα θηράματα .Το βλέπουνε πολύ βαρετό να κάθεσαι σε μια καρέκλα και να κοιτάς συνέχεια την μύτη του φελλού μπας και την βυθίσει κανένας μισοκιλος σπάρος ! η κανένας χάνος του κιλού ! Και άμα στραβωθεί κανένας σαργοπαπους διακόσιων γραμμάριων και δελεαστεί από αυτό το υπέροχο και συμπαθέστατο δόλωμα το μπικατινι και σου βουλιάξει το φελλό μετά αρχίζει η μάχη των «τιτάνων» ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη παλεύοντας το κτήνος με την παραβολή του καλαμιού και με τα φρένα πολλαπλών δίσκων και τους σούπερ ουαου αυτοματισμούς του lever drag (άλλα έχουν και νιτροπουκαλα!!) σε σημείο που τα εργαλεία να φτάσουν στα όρια τους ώσπου να καταλήξει μετά από 1 ώρα αυτό το θήραμα τρόπαιο για των εγγλέζα στην αποχή του. Είναι φοβερό το συναίσθημα να βγάζεις ένα κουβά τσερουλες , χάνους , γύλους ,πέρκες , και πολλά αλλά αξιόλογα θηράματα με την τεχνική του εγγλέζικου , είναι όμως άλλη η συγκίνηση που σου δίνει μια τσιπούρα 2 κιλών η ένας σαργός του κιλού που δύναται να πιάσεις με την τεχνική του casting , θηράματα δηλαδή που ο εγγλέζας θα τα βλέπει μόνο στα περιοδικά και στους πάγκους το ιχθυοπωλείων .
Άμα κάτσω να γράψω το τι ακούω από τον καθένα θα χρειαστώ πολλές σελίδες όποτε προτείνω ανακωχή στα δυο αντίπαλα στρατόπεδα και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να συνυπάρξουν και οι δυο τεχνικές μαζί.
Εμένα προσωπικά μου αρέσουν και οι δυο τεχνικές ψαρέματος αν και τα 2 τελευταία χρόνια ομολογώ πως είχα σταματήσει το εγγλέζικο αλλά ο λόγος που με έκανε να το ξαναρχίσω είναι το ολιγόωρο ψάρεμα σε κοντινούς ψαρότοπους καθημερινές μετά την δουλεία . Όταν έχεις μια κουραστική μέρα γεμάτη άγχος και μερικούς καλούς φίλους να σε μπριζονουν για ένα γρήγορο ψάρεμα ,δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικό πράγμα από το να πας για ένα εγγλεζάκι στα κοντινά λιμάνια της Αττικής .
Oλος ο εξοπλισμός μέσα σε ένα σακίδιο , ένας καφές ανά χείρας και έφυγες για το απόλυτο prison break από την τσιμεντούπολη .
Όταν όμως έχεις κανονίσει ένα ολοήμερο η διήμερο ψάρεμα σε έναν μακρινό ψαρότοπο στην Άνδρο ας πούμε , πιστεύω ότι με την τεχνική του εγγλέζικου δεν καλύπτεσαι απόλυτα . Από την στιγμή που ξέρεις ότι ένα μέρος κρατάει μεγάλα ψάρια η απόλυτη τεχνική που αρμόζει είναι το surf casting από παραλία και το rock casting από βράχια
Είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι μαζί με τα casting μπορείς να ψαρέψεις και με το εγγλέζικο ταυτόχρονα .Oι δυο τεχνικές μαζί είναι αρκετά δύσκολο να της ασκήσεις σωστά και αυτό το λέω από προσωπική μου άποψη και εμπειρία
Όταν ψαρεύεις σε κοφτά βράχια με εγγλέζικο δεν είναι εύκολο να ελέγχεις τα casting ,να τα δολώνεις κάθε μίση ώρα ,να παρατηρείς της μύτες τους ,γενικά δεν ψαρεύεις σωστά ούτε την μια ούτε την άλλη τεχνική. Αν όμως δοκιμάσεις να ψαρέψεις σε μόλο τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα .Πιστεύω ότι μπορείς να κανείς εγγλεζάκι και πιο δίπλα να έχεις 2 καλαμάκια με σαρδέλα η οτιδήποτε άλλο δόλωμα. Το πιο σωστό από όλα είναι να πάτε σε έναν ψαρότοπο δυο άτομα και ο ένας να ψαρεύει εγγλέζικο και ο άλλος casting, έτσι μπορείτε να συγκρίνετε πιο είναι πιο αποδοτικό ψάρεμα σε συγκεκριμένο μέρος.
Και με της δυο τεχνικές έχω ψαρέψει στους μόλους του Αντίρριου , στο λιμάνι του Αιγίου ,της Καρύστου και της Ραφήνας με πάρα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα , όποτε στα άρθρα που θα ακολουθήσουν στα επόμενα τεύχη θα σας περιγράψω αναλυτικά τους ψαρότοπους αυτούς για να μπορέσετε να ψαρέψετε και με τις δυο τεχνικές μαζί η να διαλέξετε όποια σας αρέσει .
Ο χειμώνας ήταν πολύ δύσκολος ψαρεύοντας ασταμάτητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος με πάρα πολύ λίγες καλές ψαριές αλλά ευτυχώς ήρθε η άνοιξη και χαμογέλασε λιγάκι το χειλάκι μας κάνοντας καλά ψαρέματα .Το καλοκαίρι πλησιάζει απειλητικά και από ότι έμαθα από έγκυρες πήγες θα φέρει μαζί του πολλά αξιόλογα θηράματα στις ελληνικές ακτές ,οπότε ετοιμαστείτε αναλόγως για τα καλύτερα που έρχονται…….
Add comment