Το απόλυτο μουρμουροσκούλικο
Ο χειμώνας πέρασε και ομολογώ ότι δεν μας άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις.Το καλοκαίρι έφτασε και μας βρήκε γεμάτους ενέργεια και διάθεση για να αρχίσουμε τις ψαρευτικές μας εξορμήσεις σε πιο ήρεμες συνθήκες , με καλύτερους καιρούς και πιο ξεκούραστα ψαρέματα. Η τεχνική του rock και του surfcasting με τις βαριές αρματωσιές και τα ¨χοντρά¨ δολώματα , θα κάνουν υπομονή μέχρι τα τέλη του Αυγούστου και αυτή την εποχή θα ψαρέψουμε με την τεχνική του beachledgering με πιο λεπτά εργαλεία και πιο ¨λεπτά¨ δολώματα , στοχεύοντας σε ένα από τα αγαπημένα μου θηράματα την μουρμούρα .
Όταν μιλάω για την μουρμούρα η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό είναι το μαύρο σκουλήκι. Πραγματικά είναι το καλύτερο δόλωμα για το θήραμα αυτό και πιστεύω ότι τα υπόλοιπα δολώματα τύπου μουρμουροσκούλικου είναι πολύ πιο κάτω σε αποτελεσματικότητα . Επειδή όμως όλα τα δολώματα έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους θα σας τα αναλύσω στην συνέχεια για να μάθετε κάποια πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε.
Τόπος προέλευσης – χαρακτηριστικά
Πριν μια δεκαπενταετία το μαύρο σκουλήκι ζούσε και έβγαινε από διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως η Πάτρα ,το Φάληρο,το Καλαμάκι ,αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί από αυτές τις περιοχές λόγω της αργής αναπαραγωγής του και της μεγάλης ζήτησης ιδιαίτερα εκείνη την εποχή που τα δολώματα εισαγωγείς δεν είχαν κατακλύσει την ελληνική αγορά. Η μοναδική περιοχή που έβγαινε και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αναπαράγετε είναι το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα υπάρχει κρούσμα και με αυτή την περιοχή .Το πιο χαρακτηριστικό σημείο του σκουληκιού είναι το κέλυφος στο οποίο ζει μέσα σε αυτό και όταν αποσπαστεί από αυτό η διάρκεια ζωής του μειώνετε στο ελάχιστο.